Ανακαίνιση διαμερίσματος – Αθήνα

Σχεδιασμός: Θανάσης Χαΐρης, Νίκος Πατσαβός
Project: Κατοικία
Τύπος: Ανακαίνιση
Τοποθεσία: Αθήνα, Ακαδημία Πλάτωνος
Έτος: 2020

Η μελέτη αφορά τον επανασχεδιασμό του συνόλου των εσωτερικών χώρων διαμερίσματος του 2ου ορόφου πολυκατοικίας, στην περιοχή Ακαδημία Πλάτωνος στην Αθήνα. Βασικός στόχος είναι, μέσω μικρών παρεμβάσεων στην εσωτερική διαρρύθμιση του διαμερίσματος, να αναβαθμιστούν τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά, το σύνολο των χώρων. Το διαμέρισμα αναδιαμορφώνεται ώστε να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος χώρος διαβίωσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ταυτόχρονα και ως χώρος εργασίας.

Ζητούμενο της μελέτης ήταν ο χώρος της τραπεζαρίας να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως χώρος εργασίας. Έτσι ο σχεδιασμός  και η χωροθέτηση των επίπλων στο χώρο, γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί εξυπηρετηθεί η διττή του λειτουργία.

Αναπροσαρμόζοντας τις τοιχοποιίες του χώρου της κουζίνας επιτυγχάνεται οπτική ενοποίηση με τον χώρο του καθιστικού, ενώ ταυτόχρονα διατηρείται η λειτουργική της αυτονομία. Ο σχεδιασμός του εσωτερικού της κουζίνας αλλάζει ριζικά με σκοπό την εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών σε εργονομία και αισθητική. Τέλος αναδιαμορφώνεται ο τρόπος κυκλοφορίας εντός του διαμερίσματος. Η πρόσβαση στην κουζίνα αλλάζει και γίνεται πλέον από την είσοδο του διαμερίσματος. Επίσης αποκόπτονται οι προσβάσεις στην κουζίνα και την τραπεζαρία από τον διάδρομο, δημιουργώντας σε αυτά τα σημεία έξτρα αποθηκευτικούς χώρους.

Τα αρχικά δάπεδα διατηρούνται σε όλους τους χώρους με εξαίρεση τον χώρο του λουτρού που ανανεώνεται στο σύνολο του. Τέλος ανασχεδιάζεται το σύνολο του σταθερού εξοπλισμού (ντουλάπες, βιβλιοθήκες κτλ.) που σε συνδυασμό με νέα φωτιστικά σώματα και σύγχρονη επίπλωση ολοκληρώνουν την εργονομία και την αισθητική των χώρων.

Drawings

Isometric 3DIsometric 3D
Isometric 3DIsometric 3D

Related Works